Składniki:
- 500 g filetu wieprzowego
- 1 łyżka oliwy
- 15 g masła
- 1 cebula
- 200 ml cydru
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Pokroić fileta wieprzowego w 2,5 cm plastry. Położyć każdy kawałek między folię przezroczystą i uklepać, tak żeby mięso zmniejszyło swoją objętość o połowę. Przyprawić kotlety solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło z oliwą i na średnim ogniu podsmażyć kotlety, około 3-4 minuty z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni, dodać posiekaną cebulę i smażyć przez 4 minuty. Po tym czasie dolać cydru i gotować przez minutę. Śmietankę wymieszać z musztardą i wlać na patelnie, gotować na średnim ogniu, dopóki sos będzie gęstszy i gładki. Na koniec dodać do sosu wcześniej usmażone kotlety, chwilę zagotować, przyprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz