sobota, 12 marca 2016

Risotto z łososiem i groszkiem



Składniki:

  • 150 g mrożonego groszku
  • 400 g świeżych lub mrożonych filetów z łososia
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 gałązki tymianku, listki
  • 250 g ryżu carnaroli lub arborio
  • kawałek masła
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Zamoczyć groszek we wrzątku, aby się rozmroził, odcedzić i odłożyć. Do garnka ustawionego na średnim ogniu wlać bulion. Gdy zacznie się gotować, dorzucić łososia i gotować go na małym ogniu około 12 minut. 
W tym czasie pokroić drobno pora, czosnek oraz cebulę i umieść go w garnku razem z oliwą i tymiankiem. Smażyć warzywa około 5 minut aż będą miękkie i szkliste, wtedy dodać ryż i dobrze wymieszać całość. Przełożyć łososia na talerz i dodawać stopniowo bulion do garnka z ryżem, kolejną chochelkę dolewać dopiero gdy upewnisz się że ryż wchłonął już poprzednią porcję bulionu. Cały czas trzeba mieszać. Kontynuuj dodawanie bulionu przez jakieś 20 minut, aż ryż będzie gotowy, ma być kremowy i wilgotny.  Gdy risotto osiągnie odpowiednią konsystencję, zdjąć garnek z ognia. Dodać łososia podzielonego na kawałki, groszek, masło, skórkę otartą z cytryny i sok do smaku. Grubo posiekaną natkę pietruszki posiekać, posypać nią ryż, wymieszać i przykryć garnek na 2 minuty. Po tym czasie ponownie wymieszać, przyprawić i podawać. Przepis pochodzi z książki  "Rodzinne przysmaki" Kerryann Dunlop. Smacznego.

1 komentarz:

Olka pisze...

Robiłam kiedyś bardzo podobne risotto, tylko zamiast wędzonego łososia był wędzony kurczak.

Przyciski Listonic