środa, 4 lutego 2015

Kurczak z groszkiem w sosie czosnkowym


Składniki:
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 200 g śmietany 30%
  • 3-4 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • szczypta cukru
  • łyżeczka masła
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 100 g mrożonego groszku zielonego
  • 100 g pieczarek
Sposób przygotowania:
Do śmietany dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano i cukier. Pieczarki pokroić i usmażyć. Pierś kurczaka pokroić na małe kotleciki,  obtoczyć w przyprawie do kurczaka i usmażyć na patelni 
( z oliwą i łyżeczką masła ). W międzyczasie ugotować mrożony groszek. Do kurczaka dodajemy pieczarki, groszek i przygotowany wcześniej sos śmietanowo czosnkowy. Potrawę trzymamy na małym ogniu dopóki sos nie zgęstnieje. Przygotowanego kurczaka podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego.

2 komentarze:

Twins Pot pisze...

Stęskniłam się :) Dobrze, że już wróciłaś. Wszystko ok? Dobrze cieszyć oko Twoimi smakowitymi daniami
Pozdrawiam Dorota

Paulina pisze...

dzięki serdeczne:) wszystko jak najbardziej oki :) brakło mi czasu przy moich dwóch diabełkach ( David dwa lata i Adam 7 miesięcy ) postaram się częściej tu zaglądać, pozdrawiam ;-)

Przyciski Listonic