poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Gofry z czekoladą i lodami



Składniki:

  • 350 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • pół tabliczki białej czekolady
  • lody waniliowe lub śmietankowe
  • owoce ( truskawki, banany)

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z rozpuszczonym masłem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, cukrem  i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Powinno nam wyjść ciasto o lekko gęstej konsystencji. Gofrownicę delikatnie smarujemy olejem i rozgrzewamy. Nalewamy ciasto tak, żeby delikatnie przykryć całą powierzchnię. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Polewamy nią usmażone gofry. Na wierzch możemy też podać lody waniliowe i ulubione owoce ( truskawki, banany). 
Gofry możemy również podać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem, bitą śmietaną czy różnymi owocami : jagodami, ananasem, brzoskwiniami. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Przyciski Listonic