wtorek, 1 marca 2016

Fasolka z boczkiem


Składniki:

  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • 1 puszka fasoli białej
  • czerwony ocet winny
  • listki z 2-3 gałązek bazylii

Sposób przygotowania:
Skrop patelnie oliwą na małym ogniu. Dodaj pokrojony w paseczki boczek. Mieszaj od czasu do czasu. Kiedy boczek się przyrumieni, dorzuć pokrojone pomidory ( ja zdjęłam skórkę z pomidorów)
oraz fasolę z zalewą. Gotuj na wolnym ogniu, żeby płyn odparował. Wlej na patelnię trochę oliwy extra vergine i 3 łyżki octu czerwonego. Posól, popieprz i posyp listkami bazylii. Przepis z książki Jamiego Olivera "30 minut w kuchni". Smacznego. 

1 komentarz:

Olka pisze...

Posiadam też tą książkę, ale jakoś nie rzucił mi się ten przepis w oczy, natomiast u Ciebie od razu mnie przyciągnął. Muszę go odszukać w tej książce.

Przyciski Listonic