niedziela, 14 lipca 2013

Grilowane warzywa


Składniki:
  • 3 malutkie cebule
  • 3 średnie cukinie
  • 3 jabłka
  • czerwona papryka
  • 50 ml oliwy
  • 6 łyżek oliwy
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki
  • aluminiowa tacka do grilowania

Sposób przygotowania:
Cebulę i jabłka pokroić na ćwiartki, cukinie w plastry o grubości pół cm. Wszystkie składniki wymieszać z oliwą. Przygotować teraz winegret do warzyw. Wymieszać 6 łyżek oliwy z sokiem z cytryny, sosem sojowym i octem balsamicznym. Przyprawić pieprzem i połączyć z posiekaną natką pietruszki. Warzywa przełożyć na aluminiowe tacki i polać połową winegretu. Wstawić tacki na rozgrzany grill i piec 15 min obracając je w tym czasie jeden raz. Upieczone warzywa przełożyć do miski i polać reszta winegretu. Smacznego.

1 komentarz:

Unknown pisze...

chyba jestem głodna, bardzo smacznie te warzywa wyglądają :)

Przyciski Listonic