poniedziałek, 22 lipca 2013

Ogórkowa na żeberkach


Składniki:

  • 250g żeberek
  • 250g kwaszonych ogórków
  • 1/2 szklanki kwasu ogórkowego
  • pęczek włoszczyzny
  • 300 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 ziarna angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Mięso umyć, umieścić w garnku, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać sól, przyprawy, obraną i pokrojoną włoszczyznę. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 15 minut. Mięso wyjąć, pokroić na kawałki i dodać do zupy. Wlać kwas ogórkowy i starte ogórki, gotować około 15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, dodać niewielką ilość ciepłego wywaru, wymieszać. Następnie wlać do zupy, zagotować i zestawić z ognia. Doprawić solą i pieprzem, dosypać koperkiem. Smacznego.

1 komentarz:

Aguś kulinarnie pisze...

Prosto i pysznie:)

Przyciski Listonic