sobota, 22 września 2012

Sernik na zimno z białą czekoladą


Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej wody
  • 600 g świeżych truskawek

Sposób przygotowania:
Ser zmiksować z roztopioną białą czekoladą. Dodać wanilię. Osobno ubić śmietankę i delikatnie wymieszać z serem. Żelatynę rozpuścić i ostudzić, wymieszać z masą serową. Sernik przelać do tortownicy i wstawić do lodówki najlepiej na cała noc. Część truskawek zmiksować, dodać do nich odrobinę rozpuszczonej żelatyny i taki mus truskawkowi wylać na zimny sernik, na koniec udekorować truskawkami. Przepis pochodzi ze strony "moje wypieki". Smacznego. 

3 komentarze:

Ola pisze...

do białej czekolady długo mnie nie trzeba namawiać

gin pisze...

Ślicznie wygląda :) Tak letnio, a tu ciągle pada i pada... Kawałeczek takiego sernika z pewnością poprawiły nastawienie do życia ;)

Chocoholiczka pisze...

Chcę taki serniczek!!! :)

Przyciski Listonic