środa, 13 sierpnia 2014

Makaron domowy


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać do niej jajka, oliwę i sól. wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto ma być jędrne i odchodzić od palców. Gotowe ciasto owinąć folią i odstawić do lodówki na 20 min. Po tym czasie podzielić na 4 części i na posypanym mąką blacie wałkować każdą część. Bardzo cienkie płaty makaronu odstawić na około 30 min do wysuszenia. W połowie czasu można odwrócić na drugą stronę. Ciasto podsypać mąką, zwinąć i ostrym nożem ciąć paseczki. 
Paseczki rozłożyć na blacie. Następnie gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut ( w zależności jak grube są paseczki). Resztę makaronu wysuszyć i przechowywać w słoiku. Smacznego.

1 komentarz:

Zakątek Smakosza pisze...

moja mama w dzieciństwie taki robiła :) a jaki rosołek był z nim pyszny :) zapraszam do siebie w odwiedziny :)

Przyciski Listonic